Ubytování v penzionu na Vranovské přehradě

Ubytování v penzionu na Vranovské přehradě


Plánujete dovolenou a měl by to být pobyt v tuzemsku? Zvažujete vypravit se k nějaké vodní nádrži, kde se dá koupat zcela bezpečně, aniž byste byli zasaženi sinicemi? Problém sinic je bohužel velmi častý, je to způsobeno nadbytkem fosforu ze zemědělských hnojiv NPK (dusík, fosfor, draslík), tato hnojiva jsou syntetická a poměr fosforu je v nich příliš vysoký, což pak znamená, že jej rostliny nevstřebají a nadbytek fosforu pak putuje po deštích do vodních rezervoárů. Fosfor je důležitou živinou pro tvorbu řas a sinic a těm pak ve vodě nic nebrání v jejich rozmnožování, jakmile teplota vody začne stoupat, což je právě v létě.

Vranovská přehrada

Pokud tedy pojedete k Máchovu jezeru, počítejte s tím, že se tu mohou vyskytnout sinice poměrně často, neboť tam se z polí splachuje mnoho dusíkatých hnojiv. Ono je to s těmi vodními rezervoáry u nás ošidné už jen proto, že většina se jich nachází v blízkosti polí s intenzivní zemědělskou produkcí, a právě proto vám doporučujeme využít ubytování v penzionu na Vranovské přehradě. Vranovská přehrada má v tomto směru výjimečné postavení, podobně jako Lipno.

koupání na přehradě

Obě přehradní nádrže totiž zásobují řeky, které nejsou zasažené chemickými hnojivy – Vltava se nachází na horním toku v chráněné krajinné oblasti a totéž platí o Dyji, která zásobuje Vranovskou přehradu. Dovolená na Vranově se pak může stát vaším vysněným cílem, jsou tu k dispozici písečné pláže, můžete tu provozovat vodní sporty a je zde také v provozu pravidelná lodní doprava. Voda ve Vranovské přehradě je považována za nejčistší nebo za jednu z nejčistších v republice, čistota vody je dána také průtokem Dyje v příhraniční oblasti mezi Českou republikou a Rakouskem, kde není voda znečištěna průmyslovou výrobou. Chcete-li tedy nabídnout svým ratolestem i sami sobě krásné koupání v přírodě, vypravte se na Dyji, stojí to za to.